CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 17 September 2012

sekolah ku syurga ku


salam 1 malaysia semua. Cewah!!!rasa happy je hari ni nk update blog.:) Setelah berbulan-bulan ditinggalkan sampai dah naik berabuk. huhu. Tapi entry kali ni aku tak tau nak citer pasal apa. I've no idea. Tapi never mind la. Hari ini aku nak bawa korang menyusuri zaman sekolah rendah aku. nak tak??? kalau tak nak pun, aku tetap nak paksa korang continue reading this blog coz aku nak tunjukkan somethig special about my school.

ni la sekolah aq dlu...

 Aku mndpt pndidikn di S.K.CONVENT…starting from kindergarden level until standard six in here...mungkin orang biasa dengar dengan name ni, sebab agak banyak la sekolah yang sama nama denagn nama sekolah ni……tapi hakikatnye, ini adalah satu-satunya Sekolah CONVENT yang ada di  Cameron Highlands……:)
Sekolah ini amat unik kalau nak dibandingkan dengan sekolah-sekolah yang  pernah aku pergi since I’m a little cute girl(sebab ikut arwah babah bawa budak untuk sertai pertandingan)….ia bukan unik dari segi nama, but it’s really unique dari segi senibina and it's history…..mungkin ramai orang pelik dan tertanya-tanya, macam mane sebuah sekolah boleh ada lambang salib…..? macam mane sebuah sekolah boleh ada bilik bedah….?tak ke pelik bin ajaib tu….huhu

Jom sekejap kita menyusuri sejarah sekolahku……J
Sekolah ini pada dasarnya adalah sebuah hospital British semasa dibawah pemerintahan British la……tak kan time pemerintahan Jepun lak kan…….that’s why sekolah ini ada bilik bedah yang sekarang ini sudah ditransformer menjadi sebuah bilik darjah…..unik kan…….setakat ni memang aku tak pernah jumpa lagi sekolah yang ada bilik bedah………J
kalau dah nama pun semasa pemerintahan British, mustahil la kalau orang putih tak bina church mereka kan……bangunan yang ada lambang salib itu merupakan gereja mereka…… semasa aku kindergarden, kelas aku dalam bangunan gereja ni la…and kami, kanak-kanak kindergarden diajar oleh sister-sister yang ada kat sini…..mereka bukan ajar kami tentang agama mereka tetapi mereka just ajar kami ABC, 123, singing, dancing and watching a cartoon movie….itu je...
baungunan gereja ini ada 2 tingkat, bahagian bawah dijadikan sekolah tadika, then, bahagian atas ni la yang digunakan untuk mereka sembahyang.. and gereja ini still functioning until now……

bahagian bawah ni kelas aq masa kindergarden


dewan sekolah(segala jenis event buat kat sini)


lorong menuju bilik darjah
That's all..thanks sudi baca until the end. Sayangilah sekolah kita. Buat guru yang mengajar saya dari tadika until now, thanks a lot... Without you all, i'm nothing... luv u...

                                                         ^_^
hebat ke aq???
otw nk jdi hebat....



Thursday, 26 April 2012

kelebihan kita umat akhir zaman

salm semua.............lme dh kme xupdte blog an......sem nie mmg bnyk gler asigmnt........brtimbun2.........xdye nk tgok.......huhu......mlm nie kme cri time ckit nk updte blog......ri nie kme nk crite tntang klbihn kite sbgai umt akhir zaman......  :)

    Dlm sbuah riwayat hadis menyatakn:
       Rasulullah S.A.W berkumpul bersama sahabat2 . Dalam kalangan sahabat2 baginda terdapat Abu Bakar , Umar , Osman , Ali dan ramai lagi . lalu baginda bertanya kepada sahabat : wahai sahabatk2 ku , siapakah hamba Allah yang paling mulia di sisi Allah . Sahabat terdiam . Kemudian salah seorang dari para sahabat berkata : para malaikat Ya Rasulullah...... Baginda tersenyum dan berkata: Ya...mereka dekat dengan Allah , mereka sentiasa bertasbih dan beribadah kepada Allah.....Tapi bukan itu yang aku maksudkan.....
     
       Kemudian berkata seorang sahabat : Tentulah para nabi Ya Rasulullah. Sekali lagi baginda tersenyum dan berkata : Ya......mereka adalah utusan Allah di bumi , mana mungkin mereka tidak mulia, tapi ada lagi yang lebih mulia. semua terdiam.

       Berkata sahabat : Apakah kami sahabatmu Ya Rasulullah??? Adakah kami orang yang mulia itu??? Baginda melihat wajah sahabat2 nya satu persatu dan tersenyum..... Baginda berkata : tentulah kalian mulia, kalian dekat denganku , kalian membantu perjuanganku.... mana mungkin kalian tidak mulia. Tapi ada lagi yang lebih mulia.....   Sahabt terdiam.

       Baginda menundukkan wajahnya. Baginda menangis. Apabila baginda mengangkat wajahnya ,terlihat air mata jatuh membasahi pipi dan janggutnya. Sahabat tertanya-tanya

       Rasulullah berkata : Wahai sahabatku , tahukah kalian siapakah orang yang mulia itu????


       :- Mereka adalah manusia yang lahir jauh setelah wafatnya aku. Mereka sangat mencintai Allah. Mereka tidak pernah memandangku. Mereka juga tidak pernah melihat wajahku. Mereka hidup tidak dekat dengan aku seperti kalian. TAPI mereka sangat mencintai aku dan aku sangat rindukan mereka.......



Subhanallah.......bertapa hbtnya kasih syg bginda kpd kite umt akhir zamn....umat yang sgt2 lemah....tpi kite hri nie lalai, leka dgn dunia yang hnya sementara......cube kite bygkn sjenak bagaimana seandainya suatu hari nnti tbe2 baginda Rasulullah S.A.W dtg ke rumh kite....apakah perasaan bginda bila mlihat keadaan kite......dgn dinding yang dipenuhi dgn poster2 artis, novel2 cinta bertaburan sana sini, dgn keadaan rumah yg brselerak.......bila ditanya dimanakah Al-Quran, terkial-kial kite mncri.....smpi lupe enth kt mne ltak......apa perasaan baginda......Ya Allah3x

      Ya allah bayangkan andai kata itu brlku????????? jwpn nya trltk dlm hati.......tnya hati tanya IMAN.....









hbat ke aq??????
i.Allah dlm proses......>>
:) gambate mina chan.....
 

 

Wednesday, 28 March 2012


this is my first design using photoshop.......huhu......xde pe2 yg mnrik pown.....sje nk mntion....hihi......tomey x?????








hbat ke aq????
bolh la.....
hihi
^______^

Monday, 19 March 2012

wahai muslimah

Muslimah yang dikasihi,
Jaga lah aurat mu walau di mana saja kamu berada…
jangan biarkan keindahan dirimu menjadi tatapan lelaki yang bukan mahram mu…
Jaga lah solat mu, tundukkan pandanga mata mu di hadapan lelaki yang bukan milik mu….
kelak engkaulah yang bertuah ketika menjadi tetamu Allah…
moga-moga dirimu disambut penuh kasih sayang oleh bidadari syurga….

Wahai muslimah yang dikasihi,
Berakhlak lah dari penduan Rasulullah S.A.W…contohi dan ikutinya…
pasti engkau yang bahagia ….sejuk mata memandang….
bercahaya dunia dengan dihiasi wanita muslimah seperti mu…..
Jaikanlah dirimu permata yang berharga di celah kaca…
ikuti perintah agama, jauhi  larangannya…..
jadikan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai sumber rujukan mu walau apa pun yang terjadi…

Muslimah sekalian,
Jangan biarkan dirimu hanyut dengan arus kemodenan tanpa bekalan ilmu di dada…
renungilah masa depan mu…tetapkan iman di dada mu…
moga ia menjadi perisai buat diri mu walau di mana sahaja kamu berada….
Nilai cinta mu hanya pada Allah yang  Satu…
kasihi Tuhan mu, Redhalah Islam sebagai agama mu…
pasti tiada kecewa  buat mu…
kelak  1  hari nanti ada insan  yang menanti mu….
berkat kasih mu pada Allah, pasti itu lah insan pilihan Allah untuk mu dan  menjadi cinta mu di dunia wasilah dari Allah ini….
moga bertambah redha Allah padamu, melimpah kasihnya padamu kerana engkau meletakkan kasih mu pada-Nya dahulu sebelum cinta pada kekasihnya yang menjadi pilihan hati mu…..
Moga-moga dirimu sentiasa di bawah naugan-Nya selalu…..

Friday, 16 March 2012

about me...

salam for all reader.....:)
mamndgkn nie de lah blog first aq, so aq nk share ckit my background....:) huhu....xknl mke xcinte an....so, kite knl2 lu.....:)

my twin:)

my be luv mom
my bro

my sis
nama diberi nurul 'izati jalil....tpi sokmo owg pngil ati....nickname:)....asal mmg pure frm cameron highlands....:)hihi...cm riak lak....tpi xde niat pown....aq ank ke3 dri empt owg,de kembar sowg..pekerjaan skunk msih lgi peljr, kt USIM..bru thun 1.....huhu....dlu, aq adlh mntan peljr tadika islam tamn sedia cameron highlands, sk.convent cameron highlands, sma al-kahiriah temerloh, n kulliah al-lughah waddin as-sultan abu bakar pekan....jauh aq merntau an....ni pictuere family aq....:)tpi cecer ag sowg..my eby..xjmpe gmbo nye...nnti2 aq updte....:)hihi









~hbt kew aq???~
bolh laaaa...:)
gambate mina chan...


Tuesday, 13 March 2012

jgn mudh alpa dgn org yg sering mmbri keriangan....
ini krne blum tntu dia gmbire....biarpun mgkin wjhnye sllu mngukir snymn, htinye mgkin sdg ksdihn....
i will always make u smile.....
maka, dri e2, brikn pghrgaan walaupun skdr ucapn "tq"....krne pghrgaan walau skdr ucpn mgkin dpt mngubt htinye n mnjdi semngt malah hrpn yg amt dia prlukn...




~hbat kew aq?????~
bolh laaaaaa.....:)

Sunday, 11 March 2012

hmmmm.....:)

11.00p.m
aq menghasilkan blog ini dengan ditemani malam gelap gelita....huhu....first time create...dengan dibantu oleh mete2 yang setia mengajar hingga terhasilnye blog nie....selamat mnjdi follower.....
:)...