CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, 17 September 2012

sekolah ku syurga ku


salam 1 malaysia semua. Cewah!!!rasa happy je hari ni nk update blog.:) Setelah berbulan-bulan ditinggalkan sampai dah naik berabuk. huhu. Tapi entry kali ni aku tak tau nak citer pasal apa. I've no idea. Tapi never mind la. Hari ini aku nak bawa korang menyusuri zaman sekolah rendah aku. nak tak??? kalau tak nak pun, aku tetap nak paksa korang continue reading this blog coz aku nak tunjukkan somethig special about my school.

ni la sekolah aq dlu...

 Aku mndpt pndidikn di S.K.CONVENT…starting from kindergarden level until standard six in here...mungkin orang biasa dengar dengan name ni, sebab agak banyak la sekolah yang sama nama denagn nama sekolah ni……tapi hakikatnye, ini adalah satu-satunya Sekolah CONVENT yang ada di  Cameron Highlands……:)
Sekolah ini amat unik kalau nak dibandingkan dengan sekolah-sekolah yang  pernah aku pergi since I’m a little cute girl(sebab ikut arwah babah bawa budak untuk sertai pertandingan)….ia bukan unik dari segi nama, but it’s really unique dari segi senibina and it's history…..mungkin ramai orang pelik dan tertanya-tanya, macam mane sebuah sekolah boleh ada lambang salib…..? macam mane sebuah sekolah boleh ada bilik bedah….?tak ke pelik bin ajaib tu….huhu

Jom sekejap kita menyusuri sejarah sekolahku……J
Sekolah ini pada dasarnya adalah sebuah hospital British semasa dibawah pemerintahan British la……tak kan time pemerintahan Jepun lak kan…….that’s why sekolah ini ada bilik bedah yang sekarang ini sudah ditransformer menjadi sebuah bilik darjah…..unik kan…….setakat ni memang aku tak pernah jumpa lagi sekolah yang ada bilik bedah………J
kalau dah nama pun semasa pemerintahan British, mustahil la kalau orang putih tak bina church mereka kan……bangunan yang ada lambang salib itu merupakan gereja mereka…… semasa aku kindergarden, kelas aku dalam bangunan gereja ni la…and kami, kanak-kanak kindergarden diajar oleh sister-sister yang ada kat sini…..mereka bukan ajar kami tentang agama mereka tetapi mereka just ajar kami ABC, 123, singing, dancing and watching a cartoon movie….itu je...
baungunan gereja ini ada 2 tingkat, bahagian bawah dijadikan sekolah tadika, then, bahagian atas ni la yang digunakan untuk mereka sembahyang.. and gereja ini still functioning until now……

bahagian bawah ni kelas aq masa kindergarden


dewan sekolah(segala jenis event buat kat sini)


lorong menuju bilik darjah
That's all..thanks sudi baca until the end. Sayangilah sekolah kita. Buat guru yang mengajar saya dari tadika until now, thanks a lot... Without you all, i'm nothing... luv u...

                                                         ^_^
hebat ke aq???
otw nk jdi hebat....